5 februari 20224. Lente in het land.
Ik zit op een bankje in de tuin in het zonnetje. Niet zo maar een zonnetje maar warempel een echte warme lentezon. Deze ochtend wanneer ik met Wannes op wandeling vertrok, wees de thermometer 9° aan en nu, op de middag, is het al 21°. Begin februari en ik waan mij volop in de lente. niet dat ik klaag maar als dit de voorbode is van wat nog komen moet dan staan we er niet goed voor.
Anne en ik zijn nu reeds verplicht om een aantal planten en bloemen te gieten. De krokusjes staan al mooi boven de grond en snakten naar water. Heel wat jonge struiken in het voedselbos en rondom de woning houden we in de gaten want als deze warmte nog een paar dagen aanhoudt, dan zal sproeien een noodzaak zijn. Gelukkig is het tijdens de nacht koeler en vormt er zich regelmatig mist die de tuin wat soelaas biedt. De paasbloemen staan in knop en zullen bij deze temperaturen snel bloeien hoewel we Pasen maar vieren over twee maanden. De tulpen steken hun kopjes boven de grond. De forsythia zijn bloemknoppen staan klaar om open te gaan samen met de mimosa, die onder normale omstandigheden als eerste kleur geeft aan onze tuin.
Het weer is het noorden kwijt en brengt de natuur in de war. In de Pyrenées Orientales, onze buren, is de droogte bijna compleet. Samen met Catalonië, juist over de grens met Frankrijk, hebben ze gedurende de laatste drie jaren geen neerslag van betekenis gehad. De beperkingen die de overheden opleggen, zijn waarschijnlijk niet voldoende om een wateroorlog te vermijden. Boeren moeten hun waterverbruik voor hun velden beperken met 80% en dat is verdomd heel veel. Particulieren mogen niet meer sproeien, hun zwembaden vullen en hun wagen wassen. Hun waterverbruik wordt beperkt en de druk op de waterleidingen wordt drastisch verlaagd. Er is zelfs sprake van, om de toeristische sector zware beperkingen op te leggen. Als de bewindvoerders zelfs bereid zijn om ook hun grootste economische melkkoe aan waterbanden te leggen, dan is de nood heel hoog. Ik hoor geruchten dat er onderhandelingen bezig zijn om drinkwater aan te voeren met zeeschepen.
Wij wonen in de Aude, een département dat grenst aan de Pyrenées Orientales, maar wij hebben voorlopig nog voldoende water. De overheden vragen ons wel om er zuinig mee om te springen. Of dit ook bij de mensen indruk maakt, weet ik niet. Als ik rondom mij kijk en hoor, dan is water nog steeds geen gespreksonderwerp laat staan een bekommernis. Zolang er water vloeit uit de kraan, is dit geen zorg voor velen. Toch luidt men op de skipistes in heel de Zuid-Franse bergketen de alarmbel. Natuurlijke sneeuw treft men nauwelijks aan in de Pyreneese skioorden, waar men dan reeds heel vroeg op het jaar een toevlucht zocht tot de sneeuwkanonnen. Maar ook dit lijkt mij absoluut geen goed idee. Het water dat hiervoor gebruikt wordt, is water dat we tijdens eventuele droge en heel warme zomermaanden niet meer kunnen gebruiken. Dikwijls wordt water van heinde en ver aangevoerd wat dan weer heel nadelig is voor de plaatselijke biotoop. Zou de overheid niet beter meer en grotere spaarbekkens aanleggen en de eigenaars verplichten om in hun eigen regenvoorraad te voorzien? Hier kunnen ze dan uit putten om hun tuin te sproeien, om hun wagen te wassen of zelfs om hun was en plas te doen. Elke nieuwbouw zou verplicht een spaarbekken moeten voorzien. Nieuwe serres voor boeren zouden moeten gebouwd worden op een betonnen kelder waarin het regenwater dat van het dak, voorzien van zonnepanelen afstroomt, wordt opgevangen. Wijzelf hebben deze fout gemaakt door in de eerste dagen van ons verblijf in Puivert geen groot regenbekken te hebben gebouwd. We hadden naast de woning een grote put moeten laten graven om een ondergrondse betonnen wateropslagplaats in te bouwen. Ondertussen hebben we ons goed aangepast en zijn wij volledig zelf bevloeiend wat zowel regenwater als drinkwater betreft. Toch is de idee van een ruime betonnen kelder in de weide naast ons huis nog niet geklasseerd. Misschien met de klimaatverandering die zich nu in versneld tempo laat voelen, is dit voor ons opnieuw een noodzaak de komende jaren. Voorlopig kijken we de kat uit de boom.
Ik stel mij telkens de vraag: is de mens de oorzaak van deze klimaatverandering? Velen willen het ons doen geloven en proberen dit te staven met allerlei bevindingen. Vooral het sociaal-linkse gedachtengoed verplicht ons dat te geloven en dulden hierover zelfs geen tegenspraak. Het komt de bestaande machten goed uit om ons via deze klimaatproblematiek aan hen te binden. Ikzelf ben ervan overtuigd dat klimaatveranderingen zich altijd hebben voorgedaan op onze moeder aarde en ook deze keer is onze planeet grotendeels verantwoordelijk. Dat alles een stukje sneller loopt, schrijf ik dan weer toe aan de mens. We zijn absoluut met te veel. Daarenboven wordt er boven onze hoofden geëxperimenteerd met het klimaat. HAARP, als een voorbeeld, doet volgens mij meer kwaad dan goed en heel wat grote bosbranden zoals de laatste zomer in Griekenland lijken mij opgezet spel. En dan spreek ik nog niet over de ramp in Mauï, Hawaï. Dit is voor mij duidelijk geen natuurverschijnsel meer, maar een door mensenhanden geënsceneerde catastrofe. Fossiele brandstoffen moeten volgens de bestaande machten worden gebannen terwijl hun elektriciteit nog steeds wordt opgewekt door gasovens gevoed met schaliegas geïmporteerd door verschrikkelijk vervuilende tankers vanuit Noord-Amerika. Eindelijk heeft men nu toch ingezien dat kernenergie ten onrechte werd opzijgeschoven. Ondertussen zijn er wel vele jaren van mogelijk onderzoek naar meer veiligheid voor het gebruik ervan, verloren gegaan. Hetzelfde verhaal met wagens en vooral vrachtwagens die kunnen rijden op waterstof. Electrische wagens blijken bij nader inzien toch heel wat gebreken te hebben en zeker niet zo milieuvriendelijk als vooropgesteld. Maar dit is een discussie die de zelfdenkende mens nooit kan en vooral mag winnen en laat staan zelfs mag voeren.
Kortom het klimaat wijzigt en de bestaande machten zetten ons, zoals gewoonlijk, op de verkeerde voet. Hoewel de moderne mens met al zijn kennis de mogelijkheid heeft om ook deze crisis het hoofd te bieden, toch opteert de nieuwe aristocratie ervoor om zijn macht kost wat kost te behouden. De geschiedenis herhaalt zich. Reeds in 1709 kondigden de eerste boerenopstanden de komende Franse revolutie van 1789 aan. Toen ook kon de koning en zijn hof van edelen de brand blussen door brood uit te delen zoals we nu zien: de nieuwe boerenopstand en de nieuwe beloofde miljoenen om hen te steunen en toe te laten in hun onderhoud te voorzien. Maar het volk mort en de zwijgende massa blijft niet monddood. Eén ding is zeker: ditmaal zullen er geen tientallen jaren overgaan vooraleer de strijdbijl werkelijk wordt bovengehaald. We beleven onzekere tijden zowel op gebied van onze aarde als op sociaal vlak. Maar zoals altijd zal ook ditmaal moeder aard zowel als de mens hun evenwicht opnieuw vinden na een heel turbulente periode van oorlog, diepe crisis en natuuromwentelingen. Een periode van rust, vrede en vooruitgang zal volgen zoals het al eeuwenlang gebeurt.
Dus wij, Anne en ik, bouwen verder aan de duurzame aarde en proberen op die manier een steentje bij te dragen aan wat komen moet. De houtkachel die ons verwarmt en de dieselwagen waarmee wij rijden zouden bij uitschakeling weinig bijdragen aan de klimaatverandering van onze aarde. Onze ecologische voetafdruk is op zich klein, dat die inspanning mij nodeloos en belachelijk lijkt. Het onderhouden van de natuur en het limiteren van onze afvalberg lijkt mij veel belangrijker. Hoewel bij het creëren van afval de gewone mens ook hier wordt opgezadeld met een schuldgevoel, is het vooral de producent die met de vinger moet worden gewezen. Bij de plaatselijke beenhouwer ga je met je eigen verpakking, doosje waar de plakjes hesp worden in opgestapeld terwijl je in het groot warenhuis hetzelfde product koopt maar dan in een verpakking om u tegen te zeggen. Een verpakking die je al überhaupt zonder keukenmes niet open krijgt en waar naast de omslachtige verpakking nog eens een papiertje zit tussen elk plakje hesp. Of een doos koeken waar elk koekje opnieuw apart is ingepakt. De papierberg van één doos koekjes vult soms je hele keukenvuilnisbak. En ja wij betalen per gewicht voor de verwerking van wat de producent ons aansmeert. Misschien moeten we terug naar de oude tijd en zelf onze koekjes bakken. Ook hier proberen wij te werken aan een duurzamere wereld door het zelf bereiden van onze maaltijden. Bereide maaltijden in een supermarkt, afhaalmaaltijden bij de producent zelf of aan huis geleverd zijn een zwaar minpunt voor onze planeet en daarenboven niet erg gezond. Natuurkijk is koken niet iedereen gegeven maar na een paar keren proberen, kan iedereen spruiten met gekookte aardappelen en een varkenskotelet op zijn bord toveren. Als iedereen zijn gezond boerenverstand zou gebruiken en de bestaande machten niet zomaar blindelings zou geloven maar zelf zou nadenken over wat en hoe, dan zou onze planeet er al heel anders uitzien. Misschien niet perfect maar dat is toch de kracht van ons menszijn.
Ik zit nog steeds op mijn bankje in het zonnetje en weet dat ik maar een stip ben in het geheel. Maar ook die stip maakt samen met andere stippen, vaak een mooi schilderij. Daarom is het belangrijk om opnieuw vanuit onszelf, de basis, een gezonde weldenkende wereld uit te bouwen die dan automatisch leidt naar een duurzamere blauwe planeet.